مزایای پاور ال ای دی
بهینه سازی مصرف انرژی و بهره وری اقتصادی:
– مصرف بسیار کم-
– طول عمر بسیار زیاد(۵۰ برابر لامپ رشته ای – ۱۰ برابر لامپ کم مصرف )
کیفیت نور :
– خلوص و تنوع در رنگ های تولید شده
– درخشندگی چند برابر نسبت به لامپ های معمولی
– طیف نور کامل بدون انقطاع ( عدم لرزش نور )
– قابلیت تمرکز نور،تغییر زوایای تابش و افزایش برد نور با استفاده از لنزهای متنوع
ایمنی و مقاومت بالا:
– عدم آسیب پذیری بر اثر ضربه ، لرزشهای ناگهانی و خاموش و روشن شدن های مکرر
– تولید حرارت بسیار کم و کار دائم
– امنیت عمومی بالا به علت استفاده از ولتاژهای بالا
– قابل استفاده در دماهای ۴۰- تا ۸۵ درجه سانتی گراد
بهداشت نور:
– عدم تولید پرتوهای فرابنفش ومادون قرمز
– گریز حشرات از نور LED
کارشناسان معتقدند که گازهای گلخانهای که مهمترین عامل تولید آنها، لامپهای معمولی یا همان لامپهای رشتهای است
باعث بروز این معضل شده است.به همین دلیل بسیاری از کشورها، برنامه چند سالهای را برای جایگزینی مدلهای دیگر لامپ به جای لامپهای رشتهای تدوین کردهاند تا شاید بتوانند در دراز مدتاستفاده از لامپهای رشتهای و به تبع آن حرارت زمین را کاهش داده و کره زمین و ساکنانش را نجات دهند. به همین دلیل استفاده از لامپهای کم مصرف، فلورسنتو… مرسوم شد و برخی کشورها مردم را ملزم به استفاده از این لامپها کرده و حتی برنامهریزی کرده تا در تولیدات خود در برخی محصولات از جمله تلویزیون از لامپهای LED که عمر بیشتری دارد و به حفظ محیط زیست کمک میکند استفاده کنند.البته ذکر این نکته لازم است که استفاده از لامپهای LED در تولید تلویزیون محدودیتهایی دارد که یکی ازآنها محدودیت استفاده از این تکنولوژی در سایزهای پایین است.اما به هر حال شرکتهای تولیدی با درک خطر گرمای زمین، تلاشهای بسیاری برای دفع این خطر کرده که یکی از این تلاشها، کاهش استفاده از لامپهای رشتهای است.
LED چیست؟
LED مخفف واژه Diode Light Emitted و به معنای دیود ساطع کننده نوراست.
دیودهای ساطعکننده نور در واقع جزو خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیر گروه نیمه هادیها به شمار میآیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمههادیها متمایز میکند این است که با گذرجریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور ازآنها ساطع میشود.LEDها تا اواخر دهه گذشته فقط میتوانستند سه نور آبی، سبز و قرمز تولیدکنند که این موضوع باعث کاربرد محدود آنها بود، اما این اواخر LEDهایی با رنگ آبی وارد بازار شدهاند که میتوانند نور سفید با هالهای از رنگ آبی تولید کنند. به همین دلیل درآینده نزدیک میتوان شاهد استفاده از این تکنولوژی در تولید تلویزیون و مانیتور بود.
کاربردهای LED
LEDها که از دهههای گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار میگرفتند، عموما برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا مورد استفاده قرار گرفتند. اما درحالحاضر LEDها به نحوی ساخته میشوند که نور را در جهت خاصی متمرکز میکنند و به صورت چیپهای کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار میگیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و به سختی میشکنند. بزرگترین مشکل لامپهای LED رنگ آنها بود. اما اکنون به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیلدهنده LED، نور در رنگها و شدتهای مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملا خالص تولید میشود.به عبارتی LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد میکنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمیرسانند. به گفته این کارشناس، LEDهای سفید قابلیت تولید همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپها و LEDهای قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده میکنند. به همین دلیل روزبهروز استفاده از آنها بیشتر شده است. به گفته این کارشناس با توجه به مزایای استفاده از لامپهای LED پپشبینی میشود تا کمتر از ۵ سال آینده شاهد تحولات عمدهای در عرصه محصولات روشنایی و حتی تصویری باشیم. لامپهایLED همچنین شمارهها را روی ساعتهای دیجیتالی نشان میدهند، اطلاعات را از کنترل تلویزیون میفرستند و نور آنها نشان میدهد که چه زمانی تلویزیون روشن است.LEDها همچنین تصاویر را روی تلویزیونهای پلاسما نشان میدهد و با توجه به مصرف پایین و شدت نور بسیار عالی در رنگهای مختلف در روشنایی و چراغهای خودرو کاربرد وسیعی دارند.
فانوسهای LED نیز که در چراغهای راهنمایی به منظور صرفهجویی در مصرف برق و کاهش خطای دید رانندگان قرار گرفته یکی دیگر از کابردهای لامپهای LED است. البته لامپهای LED امروزه در لپتاپها نیز به کار برده میشوند و باعث روشنایی و وضوح بیشتر تصویر میشوند.
شرکتهای تولیدکننده مانیتور نیز در این زمینه اقداماتی کردهاند
تاریخچه LED :
برای اولین بار در در سال ۱۹۶۲ در مقیاس صنعتی تولید و به بازار عرضه شد در آن سال LED تنها به رنگ قرمز و با ترکیب آلومینیوم، گالیم، آرسناید بود. اوایل دهه هفتاد میلادی LED در رنگهای دیگر (سبز٬ آبی٬ زرد٬ نارنجی) تولید شدند. در این سالها کارایی LED و بهره نوری آن ها مرتب در حال افزایش بود. در سال های دهه ۸۰ و اوایل دهه نود میلادی٬ کارایی LED به میزان قال توجهی افزایش یافت و به صورت گروهی ماجولار (Modular) به بازار عرضه شدند. در سال ۱۹۹۷ LEDهایی که نور سفید را به روش الکترولومینانس تولید می کردند به بازار معرفی شدند. در سال های اولیه بهره نور LEDها پایین بود و تنها در مدارات الکترونیکی مورد استفاده قرار می گرفتند امروزه بهره نوری LEDهای سفید در حدود ۳۰ لومن بر وات بوده و بهره نوریLEDهای رنگی تا ۵۰ لومن بر وات نیز می رسد و پیش بینی می شود بهره نوری آن ها تا ۱۰۰ لومن بر وات نیز برسد در حال حاضر کلیه رنگ های قابل رویت موجود در طبیعت (بیش از ۱۶ میلیون رنگ ) ، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم (از طریق DMX – Digital multiplexer ) بدون نیاز به هیچ گونه لنز یا فیلتر رنگی که در پروژکتورهای معمولی جهت تغییر رنگ به کار می رود ، به تنهائی به وسیله LED قابل تولید می باشد. با ترکیب رنگ LED های مختلف می توان به طیف رنگی بسیار زیبائی همچون رنگین کمان دست یافت که کنترل تک تک رنگ ها در اختیار خواهد بود .بسته به نوع اتصال مجموعه LED های بکاررفته ، ولتاژ ورودی از ۵ ولت تا ۲۲۰ ولت قابل تغییر می باشد.به عبارتی درصورتی که قصد تعویض لامپ های معمولی را دارید ، هیچگونه نیازی به تغییر سیم کشی کنونی نمی باشد.کارائی بالای سیستم های نورپردازی LED را علاوه بر مسائل فنی ، بررسی و مقایسه طول عمر و مضرات احتمالی سیستم بیشتر مشخص خواهد کرد.
(Lm/Watt : لومن بر وات)
در حال حاضر با توجه به عمر طولانی ، عدم تولید حرارت و کم مصرف بودن LED ، این محصول استفاده وسیعی در نورپردازی هتل ها ، سالن های اجتماعات ، راهروها ، خصوصاً در برق اضطراری هتل ها دارد. تنها مسئله باقیمانده تفاوت قیمت محصولات LED با لامپ های معمولی می باشد ، که با در نظر گرفتن طول عمر ( مدت زمان نیاز به تعویض لامپ ) ، مصرف انرژی ناچیز و تولید نکردن حرارت که به صورت غیرمستقیم باعث کاهش مصرف دستگاه های برودتی نیز می گردد، کاملاً منتفی است .قیمت یک لامپ هالوژن LED مرغوب ۳ وات با شدت نوری معادل هالوژن معمولی تقریباً ۴ تا ۵ برابر گران تر از هالوژن معمولی درجه یک می باشد و در مقابل مصرف لامپ هالوژن LED ، ۱۳ برابر کمتر از هالوژن معمولی و عمر آن حداقل ۵ برابر هالوژن معمولی است.به عنوان مثال درپروژه سالن فرودگاه تبریز ، مصرف مورد نیاز جهت روشنائی حدود ۸۶ کیلو وات پیش بینی شده بود در حالی که مصرف کنونی سالن با پروژکتورهای نصب شده از نوع Power LED ، تنها ۷ کیلو وات می باشد و این خود گویای کاهش ۹۰ درصدی مصرف برق می باشد که کاهش چشم گیر هزینه را در پی خواهد داشت . علاوه بر این هزینه های نصب ترانس ، کابل فشارقوی و تجهیزات برق ۲۲۰v نیز عملاً مورد نیاز نمی باشد.علاوه بر کلیه محاسن فوق یک مشخصه اساسی که لامپ های LED دارند ، قابلیت کار با یک سیستم UPS معمولی در مواقع قطع جریان برق می باشد که در مواقع قطع برق تا زمان Load ژنراتور به کار می آیند و گزینه مناسبی در فضاهای عمومی ، هتل ها ، استخرها و فروشگاه ها دارد. علاوه بر این محصولات نورپردازیLED به علت تولید نکردن حرارت ، هیچ گونه اثر سوئی در محیط داخل ساختمان مانند تجمع گرد و غبار و خرابی های ناشی از گرمای زیاد را به دنبال نخواهد داشت .در نهایت با برررسی های به عمل آمده در مدت کمتر از یک سال کلیه هزینه های سرمایه گذاری شده در قالب صرفه جویی در مصرف برق و هزینه های ناشی از آن ، تأمین و پس از این مدت تبدیل به پس انداز خواهند شد.